Lichens contain diverse bioactive secondary metabolites with various chemical and biological properties, which have been widely studied. However, details of the inhibitory mechanisms of their secondary metabolites against influenza A virus (IAV) have not been documented. Here, we investigated the antiviral effect of lichen extracts, obtained from South Korea, against IAV in the MDCK cells. Of the lichens tested, Nipponoparmelia laevior (LC24) exhibited the most potent inhibitory effect against IAV infection. LC24 extract significantly increased cell viability, and reduced apoptosis in IAV-infected cells. The LC24 extract also markedly reduced (~ 3.2 log-fold) IAV mRNA expression after 48 h of infection. To understand the antiviral mechanism of LC24 against IAV, proteomic (UPLC-HDMSE) analysis was performed to compare proteome modulation in IAV-infected (V) vs. mock (M) and LC24+IAV (LCV) vs. V cells. Based on Ingenuity Pathway Analysis (IPA), LC24 inhibited IAV infection by modulating several antiviral-related genes and proteins (HSPA4, HSPA5, HSPA8, ANXA1, ANXA2, HIF-1α, AKT1, MX1, HNRNPH1, HNRNPDL, PDIA3, and VCP) via different signaling pathways, including HIF1α signaling, unfolded protein response, and interferon signaling. These molecules were identified as the specific biomarkers for controlling IAV in vitro and further confirmation of their potential against IAV in vivo is required. Our findings provide a platform for further studies on the application of lichen extracts against IAV.
전남대학교 농식품생명공학부
E-mail : dwkim@jnu.ac.kr
학사, 전남대학교 식품공학과
석사, 루이지애나주립대학교 식품과학과
박사, 루이지애나주립대학교 생명과학과
박사후 연구원, 페닝턴바이오메디컬 연구센터
연구교수, 전남대학교 식품수산생명의학부 및 친환경해양바이오사업단
교수/식중독바이러스연구센터장, 전남대학교 농식품생명공학부
Department of Food Science and Post-harvest Technology, Faculty of Agriculture & Forestry, Tay Nguyen University, Buon Ma Thuot 630000, Daklak, Vietnam
E-mail : trancuong@ttn.edu.vn
BA, Food Engineering, Tay Nguyen University, Buon Ma Thuot, Daklak, Vietnam.
A Full-time Senior Lecturer, Food Science and Post-harvest technology, Tay Nguyen University, Vietnam.
MSc. Animal Science and Biotechnology, Chonnam National University.
Ph.D. Food Science and Technology, Chonnam National University
전남대학교 식품미생물학 연구실에서는 인체에 식중독을 유발하거나 경제동물 폐사를 일으키는 바이러스를 조기진단에서 병원체 기전규명, 그리고 제어소재개발에 관한 교육과 R&D에 특화된 연구실입니다. 개발된 원천기술을 활용하여 식품의약품안전처에 노로바이러스 및 간염A형바이러스 검출 시험법을 제안하였고, 한국기초과학지원연구원과 공동으로 천연소재(작두콩)에서 분리한 바이러스 중화소재 원천기술을 개발하여 평창 동계올림픽 기간 중에 세정제(노로-X)를 평창동계올림픽조직위원회에 기증하는 사회문제해결에 동참한 연구실입니다. 앞으로도 식중독바이러스연구센터를 기반으로 농축수산분야 바이러스를 포함한 생물학적 재난대응의 역할을 담당할 전문인력을 배출하고 사회문제해결에 동참하는 연구실로 발전하고자 합니다.
- 병원성 바이러스 제어용 의약품소재 개발
- 오믹스 기반 난배양성 바이러스 배양 시스템 구축
- 항바이러스 후보소재 평가를 위한 바이오마커 발굴 및 평가 표준화 구축