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2021 September Vol.34 No.3 ISSN 1598-8384

신진과학자

신진과학자 소개

배 재 우 (JAEWOO BAI)

서울여자대학교 식품공학과 E-mail : jwbai@swu.ac.kr


[학 력]
  • 2001 ~ 2007

    성균관대학교 식품생명공학과, 학사

  • 2009 ~ 2013

    서울대학교 식품생명공학과, 석사

  • 2013 ~ 2017

    서울대학교 식품생명공학과, 박사

[경 력]
  • 2009 ~ 2011

    Korea International Cooperation Agency (KOICA), Paraguay, Specialist in food processing

  • 2017 ~ 2018

    서울대학교 BK21+ 농생명공학부, 박사후연구원

  • 2018 ~ 2020

    University of California - Davis 식품공학과, 박사후연구원

  • 2020.3~ 현재

    서울여자대학교 식품공학과, 조교수

주요 연구 관심 분야 소개

  • Bacteriophage(phage)에 기반한 식중독균 및 항생제 내성세균 제어기술 개발
  • 항생제 내성균에 대한 기존 살균처리기술의 효용성 검증 및 새로운 살균기술 개발
  • 항균 및 항바이러스 기능성 물질 탐색 및 메커니즘 연구
  • 국내 토양 및 발효식품 유래 신종 방사선 내성 균주 분리 및 특성 분석

연구성과 - 주요 논문

  • 1. Maeng, S., Park, Y., Lee, S.E., Han, J. H., Bai, J.#, & Kim, M. K.# , Flavisolibacter longurius sp. nov., isolated from soil. Arch Microbiol  (Accepted, 2021, IF=1.884)
  • 2. Maeng, S., Liu, Q., Park, Y., Bai, J.#, & Im, W. T.# Sphingomonas panacisoli sp. nov., bacterium isolated from soil in South Korea. Int J Syst Evol Microbiol (2021, IF=2.415)
  • 3. Son, B., Kong, M., Cha, Y., Bai, J., & Ryu, S. (2020). Simultaneous Control of Staphylococcus aureus and Bacillus cereus Using a Hybrid Endolysin LysB4EAD-LysSA11. Antibiotics (2020, IF=3.893).
  • 4. Chun, J*., Bai, J*., and Ryu, S., Yeast Surface Display System for Facilitated Production and Application of Phage Endolysin. ACS Synth. Biol. (2020, IF=5.571)
  • 5. Bai, J., Lee, S., and Ryu S., Identification and in vitro Characterization of a Novel Phage Endolysin that Targets Gram-Negative Bacteria. Microorganisms (2020, IF=4.167)
  • 6. Lee, K-O., Kong, M., Kim, I., Bai, J., Cha, S., Kim, B., Ryu, K-S., Ryu, S., and Suh, J-Y. Structural
    Basis for Cell-Wall Recognition by Bacteriophage PBC5 Endolysin. Structure (2019, IF=4.907)
  • 7. Bai, J., Yang E., Chang, PS., and Ryu, S., Preparation and characterization of endolysin-containing liposomes and evaluation of their antimicrobial activities against gram-negative bacteria. Enzyme Microb Technol (2019, IF=2.932)
  • 8. Chang, Y., Bai, J., Lee, JH, and Ryu, S., Mutation of a Staphylococcus aureus temperate bacteriophage to a virulent one and evaluation of its application. Food Microbiol (2019, IF=4.090)
  • 9. Kim, H., Kim, M., Bai, J., Lim, J-A., Heu S., and Ryu S, Colanic acid is a novel host receptor of Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum phage POP72. Front Microbiol (2019, IF=4.019)
  • 10. Park, JY., Jo, SK., Yu, H., Bai, J., Ryu, S., Park, KM., and Chang, PS. Transcriptomic analysis of Staphylococcus aureus under the stress condition of antibacterial erythorbyl laurate by RNA sequencing. Food Control  (2019, IF=3.667)
  • 11. Bai, J., Jeon, B., and Ryu, S. Effective inhibition of Salmonella Typhimurium in fresh produce by a phage cocktail targeting different host receptors. Food Microbiol (2019, IF=4.090)
  • 12. Park, M., Chang, Y., Choi, I., Bai. J., Na, J., and Han, J. Development of a comprehensive biological hazrd-proof packaging film with insect-repellent and antimicrobial activity. Journal of Food Science (2018, IF=2.018)
  • 13. Bai, J.*, Kim, YT.*, Ryu, S., and Lee, JH. Biocontrol and rapid detection of food-borne pathogens using bacteriophages and endolysins. Front Microbiol (2016, IF=4.019)
  • 14. Lee, JH*, Bai, J.*, Shin, H., Jim, Y., Park, B., and Ryu, S. A novel bacteriophage targeting Cronobacter sakazakii is a potential biocontrol agent in foods. Appl Environ Microbiol (2016, IF=3.633)
  • 15. Bai, J., Kim, SI., Ryu, S., and Yoon, H. Identification and characterization of outer membrane vesicle-associated proteins in Salmonella enterica serovar Typhimurium. Infect Immun (2014, IF=3.256)

연구성과 - 특허

  • 1. 살모넬라, 병원성 대장균 O157 및 이질균에 대해 동시에 숙주감수성을 나타내는 박테리오파지 BSP10 및 이를 함유하는 조성물 (대한민국 특허등록 제 10-1830892호)
  • 2. 펙토박테리움 카로토보룸에 대해 새로운 숙주수용기를 인식하여 숙주감수성을 나타내는 펙토박테리움 파지 POP72 (대한민국 특허등록 제 10-1891298호)
  • 3. 엔도라이신 항균 활성 최적화를 위한 이스트 디스플레이 발현 체계 구축 (대한민국 특허등록 제 10-2126481호)