School of Food Science and Biotechnology
Kyungpook National University
Daegu, 41566, Republic of Korea
고려대학교 식품공학과 학사
고려대학교 생명공학(식품공학) 석사
고려대학교 생명공학(식품공학) 박사
기간 | 기관명 | 직위 및 직급 |
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2016.09 ~ | 경북대학교 | 식품공학부 식품생물공학전공 교수 |
2015.06 ~ 2016.08 | 브리티시컬럼비아대학(University of British Columbia, Vancouver, Canada) | 박사후연구원 |
2020 ∼ | 국립식량과학원 | 명예연구관 |
2021 ~ | 식품생물산업연구소 | 연구소장, 식품생물공학전공 전공주임 |
2017 ~ | 안전관리우수연구실 | (최)우수 인증, 과학기술정보통신부 장관표창(안전분야) |
Editorial board : Plos One, Energies, Microbiology and Biotechnology Letters, Preventive Nutrition and Food Science, Korean Journal of Food Preservation
식품생물공학은 인류의 생명유지 및 건강증진에 필수적인 식품분야를 바탕으로 하여 의약품 및 화학분야 등의 바이오산업 전체를 아우르는 학문분야이며 고부가가치 생물소재 전환공정 및 친환경 기술 개발을 위한 응용연구를 통해 실용화 기술을 확보하고 인류의 보건복지 향상에 기여하고자 합니다. 식품생물공학연구실은 2016년 9월에 새로이 문을 열었습니다. 물리화학, 생화학, 미생물학, 분자생물학 등의 기초과학과 생물화학공학, 발효공학, 식품공학 등의 공정이론을 융합하여 생물/발효공정개발을 통해 식품 및 바이오소재의 개발 연구에 주안점을 두고 있습니다. 식품생물공학연구실에서는 Probiotics를 활용한 기능성 식품 소재 개발, 미래형 대체 식품 소재 및 공정 개발, 바이오매스를 활용한 친환경 소재 플랫폼 기술 개발 등을 위주로 여러 기업(관)들과 협업연구를 진행하고 있습니다.
논문실적 | ||||
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게재연도 | 논문명 | 학술지명 | 학술지 구분 | 저자역할 |
21 | Genomic characterization and probiotic potential of Lactobacillus casei IDCC 3451 isolated from infant faeces | Letters in Applied Microbiology | SCIE | 공동저자 |
21 | The in vitro and in vivo Safety Evaluation of Lactobacillus acidophilus IDCC 3302 | Microbiology and Biotechnology Letters | Scopus | 교신저자 |
21 | Safety assessment of Lactobacillus reuteri IDCC 3701 based on phenotypic and genomic analysis | Annals of Microbiology | SCIE | 교신저자 |
21 | Preparation of cellulose microfibril (CMF) from Gelidium amansii and feasibility of CMF as a cosmetic ingredient | Carbohydrate Polymers | SCIE | 교신저자 |
21 | Enhanced production of γ-aminobutyric acid (GABA) using Lactobacillus plantarum EJ2014 with simple medium composition | LWT | SCIE | 교신저자 |
20 | Safety assessment of Streptococcus thermophilus IDCC 2201 used for product manufacturing in Korea | Food science & nutrition | SCIE | 교신저자 |
20 | Zmo0994, a novel LEA-like protein from Zymomonas mobilis, increases multi-abiotic stress tolerance in Escherichia coli | Biotechnology for Biofuels | SCIE | 교신저자 |
20 | Carbonation of not from concentrate apple juice positively impacts shelf-life | LWT | SCIE | 교신저자 |
20 | Storage characteristics of two‐spotted cricket (Gryllus bimaculatus De Geer) powder according to drying method and storage temperature | Entomological Research | SCIE | 교신저자 |
20 | Cellulose nanocrystal preparation from Gelidium amansii and analysis of its anti-inflammatory effect on the skin in vitro and in vivo | Carbohydrate Polymers | SCIE | 교신저자 |
20 | Solvent-free acetylation of CNFs and CMFs using different catalysts | Cellulose Chemistry and Technology | SCIE | 교신저자 |